26 Februari 2020
Kemaskini Akhir: 21 Februari 2020.
A- A A+

merah biru ungu   benderaUS64  lainbahasa2

PERUTUSAN HARI TENTERA DARAT KE-84
1 MAC 2017

YANG BERBAHAGIA LT JEN DATO’ SERI PANGLIMA HJ AHMAD HASBULLAH BIN HJ MOHD NAWAWI, TIMBALAN PANGLIMA TENTERA DARAT.

YANG BERBAHAGIA LT JEN DATUK AZIZAN BIN MD DELIN, PANGLIMA MEDAN BARAT TENTERA DARAT.

YANG BERBAHAGIA LT JEN DATUK MOHD ZAKI BIN HJ MOKHTAR, PANGLIMA MEDAN TIMUR TENTERA DARAT.

YANG DIKASIHI DATIN SRI ZALEHA BINTI MOHD YUSOF, PENGERUSI JEMAAH TERTINGGI BAKAT DARAT.

PANGLIMA-PANGLIMA FORMASI, TETAMU-TETAMU KEHORMAT, PERWIRA-PERWIRA, YANG SAYA HORMATI, PEGAWAI WAREN 1 HAYAZI BIN ABDUL AZIZ, SMR TENTERA DARAT, BINTARA-BINTARA, PETANDA-PETANDA, PERAJURIT-PERAJURIT SERTA HADIRIN YANG SAYA KASIHI SEKALIAN.

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.

SALAM SEJAHTERA DAN SALAM 1 MALAYSIA.

PERTAMA-TAMANYA SAYA INGIN MENGUCAPKAN SYABAS DAN TAHNIAH KEPADA SELURUH WARGA TENTERA DARAT KERANA TELAH BERJAYA MENGHARUNGI 84 TAHUN KEWUJUDAN DENGAN JAYANYA. UCAPAN TERIMA KASIH INI JUGA SAYA PANJANGKAN KEPADA SELURUH WARGA TENTERA DARAT YANG SEDANG BERTUGAS DI PERBATASAN SAMA ADA DI DALAM NEGARA MAHUPUN DI PERSADA ANTARABANGSA DI ATAS KECEMERLANGAN YANG TELAH DITUNJUKKAN SELAMA INI. SELAKU PANGLIMA TENTERA DARAT, SAYA AMAT BANGGA DENGAN TAHAP PENCAPAIAN YANG TELAH DIPAMERKAN SEHINGGA KE HARI INI. KEUNGGULAN LEGASI YANG DIWARISI INI ADALAH SEBAGAI BUKTI KEPADA KECEMERLANGAN PEMERINTAH TERTINGGI TENTERA DARAT YANG TERDAHULU. DI SINI IZINKAN SAYA RAKAMKAN JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA KESEMUA MANTAN PANGLIMA-PANGLIMA TENTERA DARAT. IZINKAN SAYA JUGA MENGALU-ALUKAN KEHADIRAN MANTAN-MANTAN PANGLIMA TENTERA DARAT YANG TELAH TURUT SERTA BERSAMA-SAMA KITA PADA PAGI YANG BERSEJARAH INI IAITU:

JEN TAN SRI (DR) MOHAMAD HASHIM BIN MOHD ALI (BERSARA), JEN TAN SRI DATO’ SERI ABDUL RAHMAN BIN HJ ABDUL HAMID (BERSARA) DAN ISTERI, JEN TAN SRI DATO’ SERI ISMAIL BIN HJ OMAR (BERSARA), JEN TAN SRI DATO’ SERI CHE MD NOOR BIN MAT ARSHAD (BERSARA) DAN ISTERI, JEN TAN SRI DATO’ ISMAIL BIN HASSAN (BERSARA), JEN TAN SRI DATO’ SERI MOHD SHAHROM BIN DATO’ HJ NORDIN (BERSARA) DAN ISTERI DAN JEN TAN SRI HJ ABDUL AZIZ BIN HJ ZAINAL (BERSARA).

KEHADIRAN YANG BERBAHAGIA TAN SRI-TAN SRI SERTA PUAN SRI-PUAN SRI PADA PAGI YANG MULIA INI JELAS MENUNJUKKAN SOKONGAN YANG TIDAK BERBELAH BAHAGI KEPADA TENTERA DARAT DALAM MENERUSKAN KESINAMBUNGAN PERJUANGAN TERDAHULU. KEHADIRAN TAN SRI-TAN SRI JUGA MEMBERIKAN SATU LONJAKAN SEMANGAT KEPADA KAMI UNTUK MENERUSKAN KHIDMAT BAKTI DEMI AGAMA, BANGSA DAN NEGARA TERCINTA.

DIF-DIF KEHORMAT, PARA PERWIRA, BINTARA, PETANDA SERTA PERAJURIT SEKALIAN,

PENCAPAIAN TENTERA DARAT KE TAHAP SEKARANG ADALAH BERTUNJANGKAN KEPADA PENGORBANAN PEJUANG-PEJUANG TERDAHULU. NAMA-NAMA GAH SEPERTI LEFTENAN ADNAN BIN SAIDI, MEJAR ZAINAL ABIDIN BIN ABDUL RASHID, KANANG ANAK LANGKAU, LENGGU ANAK CINA DAN RAMAI LAGI PAHLAWAN-PAHLAWAN YANG TELAH MEMBUKTIKAN SEMANGAT JUANG WARGA TENTERA DARAT TERDAHULU SANGGUP BERKORBAN NYAWA DEMI NEGARA TERCINTA. JUSTERU, SEBAGAI PENGHORMATAN KEPADA BUNGA-BUNGA BANGSA YANG LEBIH DAHULU PERGI MENINGGALKAN KITA, MARILAH BERSAMA-SAMA SAYA BERTAFAKUR SEJENAK DAN BAGI YANG BERAGAMA ISLAM, KITA HADIAHKAN SURAH AL-FATIHAH. SEMOGA ROH MEREKA DICUCURI RAHMAT DAN DITEMPATKAN BERSAMA-SAMA DENGAN PARA SYUHADA’ DAN SOLEHIN. [AL-FATIHAH].... AMIN YA RABBAL ALAMIN.... SESUNGGUHNYA TENTERA DARAT AKAN TERUS MENGHARGAI SEGALA PENGORBANAN SERTA JASA-JASA MEREKA.
 
PARA PERWIRA, BINTARA, PETANDA DAN PERAJURIT SEKALIAN,

84 TAHUN MERUPAKAN SATU JANGKAMASA YANG AGAK SINGKAT BAGI SEBUAH ORGANISASI YANG BESAR SEPERTI TENTERA DARAT. MESKIPUN BEGITU, KETUMBUKAN INI TELAH BERJAYA MENGHARUNGI PELBAGAI CABARAN DAN RINTANGAN SEJAK PENUBUHANNYA. WALAUPUN TENTERA DARAT DILIHAT MUDA DARI SEGI UMUR, IA SEBENARNYA TELAH MATANG DARI SEGI PENGALAMAN. PERANG DUNIA KEDUA (1941-1945), DARURAT PERTAMA (1948-1960), KONFRANTASI (1963-1966), DARURAT KEDUA (1968-1989) SERTA PERISTIWA PENCEROBOHAN DI LAHAD DATU (2013) SESUNGGUHNYA TELAH MENGUJI KEWIBAWAAN KETUMBUKAN INI.
    
KEJAYAAN DAN KECEMERLANGAN YANG DIPEROLEH INI TELAH MENDAPAT KEPERCAYAAN DAN PENGIKTIRAFAN YANG TINGGI DARI PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU (PBB). PENGIKTIRAFAN INI MEMBOLEHKAN TENTERA DARAT MALAYSIA DIBERI MANDAT UNTUK SAMA-SAMA MELIBATKAN DIRI DALAM MELAKSANAKAN MISI-MISI PENGAMAN DI BAWAH PANJI-PANJI PERTUBUHAN INI. BERTITIK MULA DENGAN PENGLIBATAN ULUNG TENTERA DARAT DALAM MISI PENGAMAN DI CONGO, KITA TERUS MENDAPAT KEPERCAYAAN UNTUK TERLIBAT DALAM MISI PENGAMAN DI KEMBOJA, NAMIBIA, SOMALIA, BOSNIA-HERZEGOVINA SERTA LUBNAN. KEADAAN INI MEMBUKTIKAN BAHAWA TENTERA DARAT MALAYSIA MAMPU MELAKSANAKAN TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB DEMI KEAMANAN SEJAGAT DENGAN CEMERLANG. KEJAYAAN YANG KITA RAIH SEMASA MELAKSANAKAN MISI-MISI INI TELAH DIBERI PENGIKTIRAFAN ANTARABANGSA KHASNYA DARI AMERIKA SYARIKAT DAN PBB SENDIRI. INI DIBUKTIKAN MELALUI PERISTIWA MENYELAMAT TENTERA ELIT AMERIKA SYARIKAT DI PASAR BAKARA PADA 3 OKTOBER 1993 YANG MANA TELAH MEMBUKA MATA DUNIA AKAN KEWIBAWAAN TENTERA DARAT MALAYSIA. HASIL DARI ITU, BUAT JULUNG-JULUNG KALINYA PEGAWAI KANAN TENTERA DARAT MALAYSIA TELAH DILANTIK SEBAGAI FORCE COMMANDER BAGI MISI UNOSOM II SOMALIA. INI AMAT MEMBANGGAKAN KITA SEBAGAI WARGA TENTERA DARAT.

SELAIN PENGLIBATAN TENTERA DARAT DI BAWAH PANJI-PANJI PBB, KITA JUGA TELAH DIBERI KEPERCAYAAN UNTUK MELAKSANAKAN BEBERAPA MISI LAIN DI PERINGKAT ANTARABANGSA SEPERTI DI TIMOR LESTE, AFGHANISTAN DAN DI FILIPINA. MALAH KITA TURUT DIBERI KEPERCAYAAN OLEH KERAJAAN FILIPINA UNTUK MENGETUAI TIM PEMANTAU ANTARABANGSA DI MINDANAO. NESCAYA, CATATAN INI AKAN TERUS BERADA DI DALAM LIPATAN SEJARAH PENGLIBATAN TENTERA DARAT MALAYSIA DALAM MISI ANTARABANGSA.

PARA PERWIRA, BINTARA, PETANDA DAN PERAJURIT SEKALIAN,

[KESIAGAAN] SEJAJAR DENGAN PEREDARAN MASA, BERMULA DARI SEBUAH KETUMBUKAN YANG KHUSUS UNTUK MENANGANI ANCAMAN BERBENTUK PEPERANGAN MELAWAN INSURGENSI (CIW), TENTERA DARAT KINI TELAH BERKEMBANG KEPADA SEBUAH ANGKATAN PERANG KONVENSIONAL DAN MENJADI SEBUAH ANGKATAN YANG MODEN, VERSATIL SERTA KONTEMPORARI. EVOLUSI PEMBENTUKAN ANGKATAN INI MEMBOLEHKAN KITA BERUPAYA MENANGANI SEBARANG ANCAMAN DARI PELBAGAI DIMENSI SAMA ADA SECARA TRADISIONAL MAHUPUN BUKAN TRADISIONAL. KEUPAYAAN TENTERA DARAT MELAKSANAKAN TUGAS-TUGAS SEKUNDER SEPERTI MEMBANTU PIHAK BERKUASA AWAM DALAM MENANGANI BENCANA ALAM, PROGRAM-PROGRAM JIWA MURNI SERTA KOLABORASI STRATEGI LAUTAN BIRU TELAH MENINGKATKAN LAGI KEYAKINAN DAN KEPERCAYAAN RAKYAT TERHADAP KEWIBAWAAN TENTERA DARAT MASA KINI. SEBAGAI TIMBAL BALAS, TENTERA DARAT AKAN TERUS BERUSAHA MEMPERTINGKATKAN KEUPAYAANNYA DARI SEMASA KE SEMASA SEJAJAR DENGAN HASRAT DAN MATLAMAT KEWUJUDANNYA, BUKAN SAHAJA SEBAGAI TONGGAK KEPADA BENTENG PERTAHANAN NEGARA, MALAH MEMBANTU DALAM ASPEK PEMBANGUNAN NEGARA.

HADIRIN SEKALIAN,

[KESEPADUAN] TENTERA DARAT TELAH BERDIRI TEGUH SEBAGAI BENTENG PERTAHANAN NEGARA SELAMA 84 TAHUN PENUBUHANNYA. KEJAYAAN YANG TELAH DIKECAPI SELAMA INI ADALAH HASIL DARI PERANAN YANG TELAH DILAKSANAKAN OLEH SETIAP INDIVIDU SEBAGAI SEBUAH ENTITI YANG BERSATU. JUSTERU, BAGI MENGEKALKAN KELANGSUNGAN KESEPADUAN  TENTERA DARAT, SELURUH WARGANYA HENDAKLAH TERUS BERSATU KUKUH, MENYUBURKAN SERTA BERPEGANG TEGUH KEPADA ETOS DAN NILAI-NILAI MURNI KETENTERAAN. PENDEKATAN INI SAYA TEKANKAN DALAM TENTERA DARAT SEJAJAR DENGAN SLOGAN “TENTERA DARAT SATU, KERANA BERSATU”. SAYA ILHAMKAN SLOGAN INI DENGAN TUJUAN UNTUK MENGUKUHKAN KESEPADUAN SEDIA ADA YANG BERTERASKAN KEPADA LIMA ELEMEN UTAMA IAITU KESETIAAN, KEPATUHAN, SEMANGAT SETIAKAWAN, KERJASAMA SERTA ESPRIT DE CORP YANG TINGGI DI KALANGAN WARGA KITA. PENGAMALAN BUDAYA INI MELALUI SISTEM REJIMENTAL AKAN MEMBENTUK WARGA TENTERA DARAT YANG IKHLAS DAN JUJUR SERTA MEMPUNYAI DISIPLIN YANG TINGGI DALAM MELAKSANAKAN TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB YANG TELAH DIAMANAHKAN. PENGAKHIRANNYA, KESEMUA ELEMEN INI AKAN MENGUKUHKAN IMEJ TENTERA DARAT SEBAGAI SEBUAH ANGKATAN YANG KREDIBEL DAN SENTIASA RELEVAN PADA KACA MATA RAKYAT.

PARA PERWIRA, BINTARA, PETANDA DAN PERAJURIT SEKALIAN,

[PENGURUSAN ORGANISASI] EKORAN KEMERUAPAN EKONOMI GLOBAL YANG TURUT MEMBERI KESAN KEPADA  NEGARA PADA HARI INI, IA MENJADIKAN TAHUN 2017 SEBAGAI TAHUN YANG AMAT MENCABAR DARI TAHUN-TAHUN SEBELUMNYA. PANDANGAN YANG SAMA TURUT DIZAHIRKAN OLEH YANG BERHORMAT MENTERI PERTAHANAN, ANTARA LAIN MENYATAKAN KEMENTERIAN PERTAHANAN AMNYA DAN ANGKATAN TENTERA MALAYSIA SERTA TENTERA DARAT KHASNYA AKAN TURUT TERKESAN DENGAN KRISIS INI. KEADAAN INI MENUNTUT SETIAP DARI KITA PERLU BIJAK BERBELANJA SERTA MEMPRAKTIKKAN PERBELANJAAN SECARA BERHEMAH AGAR SUMBER YANG ADA DAPAT DIGUNAKAN DENGAN SEBAIKNYA DEMI KELESTARIAN PEMBANGUNAN TENTERA DARAT PADA MASA HADAPAN. AMALAN INI SETERUSNYA DAPAT MENGEKALKAN KEPERLUAN PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN HARIAN SERTA MENGELAKKAN KETIRISAN YANG AKAN MENJEJASKAN KREDIBILITI DAN INTEGRITI TENTERA DARAT DI MATA RAKYAT. SAYA MENYERU KEPADA SEMUA PEMERINTAH FORMASI TENTERA DARAT UNTUK MEMBERI PERHATIAN KHUSUS DAN MENENTUKAN PERALATAN SEDIA ADA DISENGGARA DAN DIKAWAL SELIA SEBAIK MUNGKIN AGAR PENGGUNAANNYA DAPAT DIOPTIMUMKAN.

DI SAMPING ITU JUGA, BAGI MENGEKALKAN TAHAP PENGURUSAN TENTERA DARAT HARI INI SENTIASA BERADA PADA ARAS TERTINGGI, TENTERA DARAT TELAH MEWUJUDKAN PROGRAM MALAYSIAN ARMY STANDARD (MAST). MELALUI PROGRAM INI, ASPEK PENGURUSAN ORGANISASI TENTERA DARAT DAPAT DIPERTINGKATKAN BAGI MENENTUKAN MUTU PERKHIDMATAN RUTIN DAN JUGA KHUSUS SENTIASA BERADA PADA TAHAP YANTG TINGGI. INI MEMBOLEHKAN KETUMBUKAN INI TERUS BERGERAK SEBAGAI SEBUAH ENTITI YANG TELUS DAN MEMPUNYAI KESERAGAMAN.

HADIRIN SEKALIAN,

[KUALITI HIDUP] PENINGKATAN KUALITI HIDUP MERUPAKAN ANTARA ASPEK UTAMA BAGI TENTERA DARAT YANG KINI TERUS BERKEMBANG MENUJU KE ARAH KEMODENAN DAN KEMAJUAN SEBAGAI SATU ANGKATAN YANG MAMPAN. NAMUN, KEMODENAN DAN KEMAJUAN INI TIDAK BERERTI SEKIRANYA KUALITI HIDUP WARGANYA DAN KELUARGA TIDAK DIENDAHKAN. JUSTERU, TENTERA DARAT AKUR AKAN KEPERLUAN MENINGKATKAN KUALITI HIDUP WARGANYA SEBAGAI SALAH SATU TANGGUNGJAWAB PEMERINTAHAN BAGI MENGEKALKAN MORAL, SEMANGAT DAN MOTIVASI WARGANYA. SAYA PERCAYA KUALITI HIDUP YANG SEMPURNA AKAN MENDORONG WARGA TENTERA DARAT SUPAYA LEBIH FOKUS DAN KOMITED DALAM KERJAYA SEBAGAI PERWIRA NEGARA.

PENINGKATAN KUALITI HIDUP INI DIZAHIRKAN MENERUSI PENINGKATAN INFRASTRUKTUR BAGI MEWUJUDKAN PERSEKITARAN YANG KONDUSIF DI TEMPAT KERJA, PENGINAPAN ANGGOTA DAN RUMAH KELUARGA. SEBAGAI CONTOH, TENTERA DARAT KINI DALAM PROSES UNTUK MENAMBAH BILANGAN RUMAH KELUARGA ANGKATAN TENTERA (RKAT) DAN DALAM MASA YANG SAMA MEMPERKENALKAN PROGRAM 1 ANGGOTA 1 RUMAH (SASAR). IA MERUPAKAN INISIATIF TERBAIK OLEH KERAJAAN BAGI MENENTUKAN KESELESAAN SETIAP ANGGOTA DI SAMPING MEMBANTU MEREKA UNTUK MEMPUNYAI RUMAH SENDIRI SEBELUM BERSARA DARI PERKHIDMATAN. INISIATIF INI DIAMBIL SEBAGAI MENGENANG JASA DAN PENGORBANAN YANG DICURAHKAN OLEH WARGA TENTERA DARAT KHASNYA.

TIDAK DILUPAKAN JUGA, KUALITI HIDUP INI MERANGKUMI  PERKHIDMATAN YANG DIBERIKAN KEPADA ANGGOTA DAN KELUARGA TENTERA DARAT. PELBAGAI INISIATIF TELAH DIWUJUDKAN KHUSUS KEPADA PENDIDIKAN ANAK-ANAK WARGA TENTERA SEPERTI INSENTIF KECEMERLANGAN PENDIDIKAN DAN JUGA ASPEK MENAIKTARAF FASILITAS SEKOLAH-SEKOLAH YANG BERADA DI DALAM KEM TENTERA DARAT. USAHA INI DILIHAT  MAMPU UNTUK MENINGKATKAN PRESTASI PEMBELAJARAN ANAK-ANAK WARGA TENTERA YANG TERLIBAT. KEADAAAN INI MEMBOLEHKAN PENGURUSAN KELUARGA DAPAT DILAKSANAKAN DENGAN LEBIH TERATUR DI SAMPING MENINGKATKAN MUTU PERKHIDMATAN ANGGOTA KE ARAH YANG LEBIH BAIK.

TENTERA DARAT JUGA MENERUSKAN USAHA  MEMASTIKAN  ASPEK KEBAJIKAN INI TIDAK TERARAH KEPADA ANGGOTA TENTERA YANG MASIH DALAM PERKHIDMATAN SAHAJA. BAHKAN PROGRAM INI AKAN DIPERLUASKAN KEPADA VETERAN-VETERAN TENTERA SELARAS DENGAN TERAS KEBAJIKAN KEMENTERIAN PERTAHANAN TAHUN 2017. LANTARAN ITU, SAYA MERAKAMKAN PENGHARGAAN KEPADA KERAJAAN YANG MEMERINTAH DI ATAS SOKONGAN PADU YANG TELAH DIBERIKAN  BAGI MENENTUKAN HASRAT MENINGKATKAN KUALITI HIDUP ANGGOTA INI TERCAPAI. SAYA YAKIN KEADAAN INI MEMBOLEHKAN TENTERA DARAT MAMPU MENYUMBANG SERTA MELAHIRKAN KELUARGA YANG HARMONI.

DALAM ASPEK PEMBANGUNAN PULA, TENTERA DARAT KINI DALAM PROSES MEMBANGUNKAN BEBERAPA PENEMPATAN KEM-KEM TENTERA DARAT YANG BAHARU. IA ADALAH PROSES PENJAJARAN SEMULA KEM-KEM TENTERA DARAT YANG AGAK PADAT BAGI MENIMBULKAN SUASANA KERJA YANG LEBIH KONDUSIF. PROSES INI DILIHAT MAMPU UNTUK MENINGKATKAN LAGI MORAL DAN PRODUKTIVITI WARGA TENTERA DARAT DALAM MELAKSANAKAN PENUGASAN HARIAN.

PARA PERWIRA, BINTARA, PETANDA DAN PERAJURIT SEKALIAN,

[PENEGUHAN PROFESIONALISME] BAGI MEMENUHI ASPIRASI RAKYAT YANG SENTIASA MENGHARAPKAN KEAMANAN BERTERUSAN MENERUSI KEWUJUDAN TENTERA DARAT, SAYA BERKEHENDAKKAN AGAR SELURUH WARGA TENTERA DARAT BERSIKAP PROFESIONAL. RAKYAT SENTIASA MEMANDANG TINGGI AKAN KHIDMAT BAKTI YANG KITA TELAH DAN AKAN KITA CURAHKAN. SEGALA TINDAK TANDUK KITA SENTIASA DIPERHATI DAN DINILAI OLEH MEREKA. DEMI MENGEKALKAN KEPERCAYAAN DAN KEYAKINAN INI, SETIAP WARGA KITA MESTILAH MEMPAMERKAN TAHAP PROFESIONALISME YANG TINGGI MELALUI PENONJOLAN IMEJ SEBAGAI WARGA TENTERA DARAT YANG TERLATIH (WELL TRAINED SOLDIER) PADA SEBILANG MASA. DALAM ERTI KATA LAINNYA, SETIAP ANGGOTA PERLU MAHIR DALAM APA JUA BIDANG TUGAS YANG DIAMANAHKAN SEJAJAR DENGAN PANGKAT DAN JAWATAN YANG DISANDANG.

DALAM MASA YANG SAMA, PERKARA-PERKARA YANG MELIBATKAN SALAH LAKU DAN DORONGAN KEPADA TINDAKAN DI LUAR BATASAN YANG BOLEH MENCEMAR IMEJ SERTA NAMA BAIK TENTERA DARAT HARUS DIHINDARKAN. KEJADIAN YANG MENJEJASKAN NAMA BAIK TENTERA DARAT KEBELAKANGAN INI HARUSLAH DITELADANI AGAR KREDIBILITI DAN INTEGRITI KITA SEBAGAI TONGGAK PERTAHANAN NEGARA TIDAK DIPERTIKAIKAN. SESUNGGUHNYA, PENEGUHAN PROFESIONALISME INI AKAN MENAMBAHKAN KEYAKINAN RAKYAT DAN NEGARA TERHADAP KEUPAYAAN TENTERA DARAT DALAM MENGGALAS TUGAS TERAS MEMPERTAHANKAN KEDAULATAN TANAH AIR.

KESIMPULANNYA, SAYA BERKEHENDAKKAN WARGA TENTERA DARAT TERUS BERILTIZAM DAN KOMITED UNTUK MEMPERKUKUHKAN KESEMUA ELEMEN YANG TELAH SAYA NYATAKAN TADI. IA PERLU DILAKSANAKAN MELALUI SISTEM PENDIDIKAN DAN LATIHAN YANG BERTERUSAN SEBAGAIMANA YANG TELAH DIGARISKAN DALAM PELBAGAI DIREKTIF PANGLIMA TENTERA DARAT YANG TELAH DIKELUARKAN.

SAUDARA-SAUDARI YANG SAYA HORMATI SEKALIAN,

SEBAGAI PANGLIMA TENTERA DARAT, SAYA MELIHAT BADAN AMAL KEBAJIKAN ANGKATAN TENTERA (BAKAT) KHUSUSNYA BAKAT DARAT BERADA PADA KELASNYA YANG TERSENDIRI. ORGANISASI YANG MENJADI PENDAMPING KEPADA KETUMBUKAN TENTERA DARAT PADA HARI INI DILIHAT CEMERLANG SELARAS DENGAN MATLAMAT PENUBUHANNYA. KECEMERLANGAN INI SEMESTINYA BERTITIK MULA DARI KEPIMPINANNYA YANG TERDAHULU. JUSTERU, SAYA MEWAKILI PENGERUSI JEMAAH TERTINGGI BAKAT DARAT MENGAMBIL KESEMPATAN INI UNTUK MERAKAMKAN UCAPAN PENGHARGAAN KEPADA KESEMUA MANTAN PENGERUSI JEMAAH TERTINGGI BAKAT DARAT. KECEMERLANGAN YANG PUAN SRI-PUAN SRI TINGGALKAN AKAN DITERUSKAN DEMI KELESTARIAN PENUBUHAN BAKAT DARAT INI.

DALAM MASA YANG SAMA JUGA, SAYA AMAT MENGHARGAI PENGORBANAN AHLI-AHLI BAKAT DARAT DALAM MEMBANTU MENGURUS TADBIR KELUARGA SEMASA KETIADAAN PARA SUAMI. BEBANAN YANG DIPIKUL OLEH PARA ISTERI INI AMAT BERNILAI DAN BERMAKNA. DI ATAS PAHIT JERIH DAN PENAT LELAH PARA ISTERI KITA, SELAKU PANGLIMA TENTERA DARAT, SAYA SECARA KHUSUS MEWAKILI PARA SUAMI MERAKAMKAN UCAPAN SETINGGI-TINGGI TAHNIAH DAN TERIMA KASIH KEPADA SELURUH AHLI BAKAT DARAT. KESABARAN DAN KETABAHAN PUAN-PUAN DALAM MEMAHAMI TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB KAMI AMAT DIHARGAI. PUAN-PUAN JUGA SECARA TIDAK LANGSUNG TELAH BERKORBAN KEPADA NEGARA DENGAN MENGENEPIKAN KEPENTINGAN PERIBADI BAGI MEMASTIKAN PARA SUAMI MAMPU MENUMPUKAN PERHATIAN SEPENUHNYA SEMASA MELAKSANAKAN TUGAS. SESUNGGUHNYA PENGORBANAN PUAN-PUAN KEPADA TENTERA DARAT KHASNYA DAN TANAH AIR AMNYA, AMAT MULIA DAN TINGGI NILAINYA.

DIF-DIF KEHORMAT, PERWIRA, BINTARA, PETANDA DAN PERAJURIT SEKALIAN,

BAGI PIHAK SEMUA LAPISAN WARGA TENTERA DARAT, SAYA MENGULANGI LAFAZ IKRAR TAAT SETIA YANG TIDAK BERBELAH BAHAGI KEPADA KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG SELAKU PEMERINTAH TERTINGGI ANGKATAN TENTERA MALAYSIA. KAMI BERIKRAR, TENTERA DARAT AKAN SENTIASA MENJUNJUNG TINGGI KEDAULATAN NEGARA DAN BERDIRI TEGUH MENYOKONG PENUH TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA.

TENTERA DARAT JUGA MERAKAMKAN PENGHARGAAN KEPADA KERAJAAN MALAYSIA DI ATAS KEPERCAYAAN DAN SOKONGAN UNTUK PEMBANGUNAN TENTERA DARAT. SOKONGAN PADU KERAJAAN YANG KITA TELAH DAN AKAN TERUS TERIMA MEMBOLEHKAN KITA MEMBANGUNKAN TENTERA DARAT SEIRING DENGAN RANCANGAN TRANSFORMASI NASIONAL TAHUN 2050 (TN50).

TENTERA DARAT JUGA MENGHARGAI SEGALA BENTUK SOKONGAN DAN DORONGAN DARI PANGLIMA ANGKATAN TENTERA MALAYSIA SERTA KERJASAMA DARI TENTERA LAUT DIRAJA MALAYSIA, TENTERA UDARA DIRAJA MALAYSIA, POLIS DIRAJA MALAYSIA, AGENSI-AGENSI KERAJAAN, BADAN-BADAN BERKANUN DAN ORGANISASI BUKAN KERAJAAN YANG LAIN. SEGALA BENTUK KERJASAMA YANG DIBERI MEMBOLEHKAN TENTERA DARAT MELAKSANAKAN MISINYA DENGAN JAYA DAN BERKESAN.  

KAMI SENTIASA MENGHARGAI DAN AKAN MENENTUKAN PENGHORMATAN RAKYAT TERUS DIPELIHARA DEMI NEGARA TERCINTA. PENGIKTIRAFAN DAN KEYAKINAN YANG DIBERI TIDAK AKAN SESEKALI DISIA-SIAKAN. JANJI KAMI, TENTERA DARAT AKAN TERUS MELAKSANAKAN TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB MEMPERTAHANKAN MARUAH SERTA KEDAULATAN NEGARA AGAR TERUS TERPELIHARA DEMI KESEJAHTERAAN RAKYAT.

SELAKU PANGLIMA TENTERA DARAT, IZINKAN SAYA UNTUK MEMIMPIN SAUDARA-SAUDARA DALAM MEMPERBAHARUI LAFAZ IKRAR TAAT SETIA KEPADA KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG.

IKRAR KESATRIA KAMI BERIKRAR:

1.  BERIMAN KEPADA TUHAN DAN BERTAQWA KEPADANYA.

2. SETIA KEPADA NEGARA DAN SEDIA BERKORBAN DEMI KEPENTINGANNYA DENGAN TIDAK SEKALI-KALI MENGENAL MENYERAH.

3.  MEMEGANG TEGUH DISIPLIN TENTERA DAN SENTIASA MENJUNJUNG TINGGI SIKAP KEPERWIRAAN DAN KEHORMATAN TENTERA.

4.  MENGUTAMAKAN PELAKSANAAN TUGAS DENGAN JUJUR DAN IKHLAS.

5.  MENYIMPAN RAHSIA NEGARA DENGAN SEKETAT-KETATNYA.

SAMA-SAMALAH KITA TINGKATKAN ILTIZAM DAN BULATKAN TEKAD UNTUK MENYEMAI SEMANGAT KESEPADUAN YANG AMPUH DI KALANGAN WARGA TENTERA DARAT. AYUHLAH, KITA PERKUKUHKAN BARISAN KESATUAN DAN BERDIRI TEGUH SIAGA MENCIPTA KEJAYAAN DEMI KEJAYAAN UNTUK DIHADIAHKAN KEPADA IBU PERTIWI.

SEKIAN, SAYA SUDAHI DENGAN

WABILLAHITAUFIK WALHIDAYAH WASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH

“TENTERA DARAT SATU KERANA BERSATU”

---------------------------------------------------------------
JENERAL DATO' SRI ZULKIPLE BIN HJ KASSIM
PANGLIMA TENTERA DARAT