20 Februari 2020
Kemaskini Akhir: 06 Februari 2020.
A- A A+

merah biru ungu   benderaUS64  lainbahasa2

04101703PULAU PINANG: Seramai 83 anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang masih berkhidmat dan besara yang tercedera ketika bertugas bersama waris diraikan dalam Majlis Ramah Mesra ATM Bersama Anggota Cedera Sempena Hari ATM Ke-84 di ASF Hangar Pangkalan Udara Butterworth Tentera Udara Diraja Malaysia pada 3 Okt 2017.

Majlis yang disempurnakan oleh Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor itu bertujuan meraikan anggota yang cedera kekal semasa melaksanakan operasi ataupun latihan berisiko tinggi samaada yang masih berkhidmat mahupun yang sudah bersara bagi mengenang jasa  dan pergorbanan yang dicurahkan.

Acara ini merupakan acara tahunan setiap kali  sambutan Hari ATM yang mana jumlah keseluruhan  anggota cedera seluruh Malaysia berjumlah 527 anggota meliputi 95 anggota masih berkhidmat dan 432 anggota telah bersara dimana setiap markas formasi dipertanggungjawab untuk melaksanakan majlis.

Dalam ucapan PAT, beliau mahukan acara sebegini diteruskan dan diperkasakan lagi bagi mengeratkan hubungan baik yang sedia terjalin bagi mengetahui permasaalahan anggota yang tercedera ini dari semasa ke semasa kerana jasa dan pengorbanan mereka ini amat tingggi nilainya dan tidak boleh dibeli dengan wang ringgit.

“Mereka inilah yang menjaga keamanan dan kedaulatan negara suatu ketika dahulu yang mana generasi kini tidak akan merasai pahit getir seperti mana yang di lakukan oleh anggota terdahulu yang cedera ini dan tanpa mereka tidak mungkin ATM akan lebih utuh dalam kesatuan ini serta di segani oleh seluruh rakyat Malaysia,” tegas PAT.

Pada masa yang sama anggota yang diraikan ini diberi sumbangan saguhati bernilai RM 500.00 seorang dari dana Tabung Kebajikan Angkatan Tentera (TKAT) selain turut  menerima peralatan khas berpandukan permohonan melalui Jabatan Hal Ehwal Veteran ATM dan bantuan kewangan kepada  anak mereka yang dapat melanjutkan pengajian ke Universiti.

Turut hadir Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkiple Hj Kassim, Timbalan Panglima Tentera Laut, Laksamana Madya Dato’ Anuwi Hassan dan Timbalan Panglima Tentera Udara, Lt Jen Dato’ Sri Ackbal Hj Abdul Samad TUDM.