Pengumuman Penting

Jemputan Seluruh Pesara RAD Sempena Hari Ulang Tahun Rejimen Artileri Diraja Yang Ke-58 Tahun 2015

Author: Pentadbir 1 Published: 2015-08-03 03:08:01

Adalah dimaklumkan bahawa Rejimen Artileri Diraja akan menyambut Hari Ulang Tahun Yang Ke-58 pada 15 Ogos 2015. Beberapa acara telah dirancang bagi memeriahkan sambutan tersebut seperti berikut:

Sehubungan dengan itu, Jabatan Arah Artileri berbesar hati dan menjemput semua Pesara Rejimen Artileri Diraja di seluruh Malaysia untuk hadir dan memeriahkan sambutan tersebut. Pakaian semasa majlis adalah Batik atau Lounge Suit.

Sebarang pertanyaan sila berhubung terus kepada Mej Nizlan bin Mohamed (03-20712422) atau PW II Ismail bin Bakar (03-20713554). Harap maklum.

Iklan Sempena Sambutan Hari Muzium Antarabangsa Peringkat Kebangsaan 2015

Author: Pentadbir 1 Published: 2015-07-29 07:28:47

Sempena Sambutan Hari Muzium Antarabangsa Peringkat Kebangsaan 2015 pada 1 hingga 4 Ogos 15, Tentera Darat Malaysia (TDM) mempelawa Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan memenuhi syarat untuk menghadiri sesi Pemilihan Awal Perajurit Muda Lelaki/Wanita TD. Calon-calon yang layak akan dipanggil untuk menghadiri sesi pemilihan akhir yang akan dimaklumkan berasingan. Seterusnya calon yang berjaya akan dipanggil menjalani Latihan Asas Ketenteraan selama 6 bulan di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA), Port Dickson, Negeri Sembilan. Untuk keterangan lanjut SILA KLIK DISINI.

Perutusan Hari Raya Aidilfitri Oleh Panglima Tentera Darat

Author: Pentadbir 1 Published: 2015-07-16 06:45:57

PERUTUSAN HARI RAYA AIDILFITRI 1436H/2015M
PANGLIMA TENTERA DARAT

 

حيم الر حمن الر الله بسم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

الله أكبر الله اكبر الله اكبر . لا اله الا الله والله اكبر . الله اكبر ولله الحمد .

 

Alhamdulillah setinggi kesyukuran kita rafa’kan kepada Allah Subhanahu Wataala kerana memberikan peluang dan kesempatan untuk sama-sama kita menyambut Aidil Fitri dengan penuh perasaan keimanan, ketakwaan dan kesyukuran yang hakiki. Kita berdoa semoga Ramadhan telah meninggalkan kesan taqwa dalam kehidupan seharian kita sama ada dalam hubungan kehidupan peribadi, keluarga mahupun hidup bermasyarakat.

Pertamanya, marilah kita bersama-sama mendoakan agar roh pejuang-pejuang yang telah mendahului kita diberikan kerahmatan dan kesejahteraan oleh Allah Subhanahu Wata’ala. Sesungguhnya jasa dan pengorbanan mereka tidak mampu untuk kita balas. Sepanjang kita meraikan hari lebaran ini, janganlah kita terlupa insan-insan yang tidak bernasib baik yang memerlukan perhatian, seperti anak-anak yatim, balu-balu tentera serta keluarga mereka. Kita mengharapkan agar mereka akan dapat menyambut hari kebesaran ini dengan sebaiknya. Kegembiraan perayaan ini seharusnya dikongsi bersama, terutamanya dalam mengeratkan hubungan silaturrahim sesama manusia, tidak kira perbezaan etnik, fahaman agama mahupun bangsa.

Kepada warga Tentera Darat yang bertugas demi memastikan kedaulatan negara sentiasa terpelihara, pengorbanan dan khidmat bakti yang ditunjukkan amat saya sanjung tinggi. Tugasan ini adalah merupakan satu amanah negara yang mesti dipikul dengan penuh rasa ikhlas dan tanggungjawab. Janganlah kita sesekali alpa atau cuai dalam aspek keselamatan diri, keluarga dan juga aset-aset Tentera Darat. Tahap kesiagaan Tentera Darat perlu dikekalkan di tahap yang tertinggi dan terbaik. Ancaman keselamatan negara tidak mengenal masa dan ketikanya. Oleh itu, saya mengajak saudara-saudari sekalian bersama-sama saya untuk berusaha dan berdoa agar keselamatan negara kita sentiasa terpelihara sewaktu kita menyambut Hari Lebaran ini.

Di kesempatan ini, saya dan isteri serta keluarga, dengan rasa rendah diri mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada seluruh warga Tentera Darat serta ahli keluarga yang beragama Islam, dengan sekalung doa harapan semoga Aidilfitri kali ini akan memberikan kemeriahan dan keceriaan yang berkekalan kepada semua. Sekali lagi, marilah kita sama-sama bersyukur di atas nikmat yang telah diberikan kepada kita oleh Allah Subhanahu Wata’ala. Mudah-mudahan ia berterusan pada tahun-tahun yang akan datang. Sambutlah Hari Raya ini dengan penuh semangat kesatuan dan persatuan. Sekian, Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir dan Batin.

الله أكبر الله اكبر الله اكبر . لا اله الا الله والله اكبر . الله اكبر ولله الحمد

 

GAGAH SETIA

 

وبالله التوفيق والهداية والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

 

JENERAL TAN SRI RAJA MOHAMED AFFANDI BIN RAJA MOHAMED NOOR
PANGLIMA TENTERA DARAT

Status Keputusan Pemilihan Setiap Sesi Dijalankan

Author: Pentadbir 1 Published: 2014-08-18 07:11:27

Adalah dimaklumkan bahawa Pihak Pentadbir Portal Tentera Darat telah menerima banyak pertanyaan berkenaan dengan status keputusan pemilihan. Ingin dijelaskan bahawa bagi sebarang pertanyaan terhadap perkara tersebut adalah dibawah tanggungjawab Bahagian Pengambilan. Sebarang pertanyaan atau kemusykilan terhadap status permohonan hendaklah dirujuk atau berhubung terus dengan bahagian tersebut ditalian 03-2071 3807/4254/4523/4258/2197 bagi mendapatkan maklumbalas yang tepat.  Pihak Tentera Darat Malaysia juga ingin memohon maaf sekiranya terdapat sebarang kesulitan atau masalah yang timbul berkaitan dengan perkara ini. Harap maklum.

Saluran Penggunaan Bagi Tujuan Pertanyaan, Aduan dan Cadangan

Author: Pentadbir 1 Published: 2011-11-20 17:39:46

[ Image can't be loaded ]Ingin dimaklumkan bahawa, para pengunjung dikehendaki menggunakan saluran perkhidmatan yang betul didalam menghantar sebarang maklumat berbentuk Pertanyaan, Aduan  dan Cadangan. Semua pengguna boleh menggunakan Perkhidmatan Talian Penggguna bagi perkara-perkara yang telah dijelaskan. Maklumat yang tidak mengikuti saluran perkhidmatan yang betul, tidak akan dilayan dan akan diabaikan oleh pihak Pentadbir Portal. Harap maklum.